Când două arte sunt îmbinate nu are cum să nu iasă ceva extraordinar. Dacă în ambele obiectul de lucru are la bază o capodoperă universală care a impresionat lumea din cele mai vechi timpuri și până în prezent, rezultatul este cu atât mai fascinant. Tristan și Isolda a fost săptămâna aceasta subiectul de analiză al Departamentului de Limbă, Literatură, Istorie și Arte al Upit. Atelierul Cartea și Filmul, organizat de profesorii coordonatori prof.univ.dr.habil. Diana Lefter, prof.univ.dr.habil Bogdan Cioabă și lect.univ.dr. Lavinia Geambei, a reprezentat o provocare, în adevăratul sens al cuvântului, pentru studenții prezenți în egală măsură de la specializările Actorie și Litere.
Tristan și Isolda se integrează în seria romanelor cavalerești ale secolului al XII-lea și a rămas în memoria colectivă drept cea mai frumoasă poveste de dragoste a timpurilor, inspirând tot de pe atunci idilele multor îndrăgostiți. Cu alte cuvinte, a devenit un fel de ideal pentru manifestarea sentimentelor, un ideal al curajului, al compromisurilor și al comportamentului, pentru ceea ce înseamnă demnitatea și onoarea curtenească. Provocarea majoră a studenților prezenți la acest atelier a însemnat găsirea diferențelor și a asemănărilor dintre carte și film, varianta propusă de profesorii organizatori fiind producția regizată de Kevin Reynolds.
Au fost emoții mari în sala în care s-a organizat atelierul și nu avea cum să nu fie așa. Povestea de dragoste imposibilă dintre Tristan și Isolda provoacă vibrații puternice în sufletele cititorilor, iar în acest context, în sufletele privitorilor. Împlinirea iubirii lor este greu de realizat, întrucât Isolda este promisă regelui Marc, al cărui slujitor credincios era chiar Tristan. Tinerii ajung însă să se îndrăgostească din cauza unei poțiuni pe care o beau fără să știe și astfel își duc mai departe povestea, departe de ochii regelui și al curtenilor, până când sunt prinși. Deși fac sacrificii greu de imaginat vremurilor noastre, finalul nu este unul care să le împlinească eforturile. Mor amândoi, legenda spune că de durere și de dor. Ba chiar și după moarte simbol al iubirii lor rămâne trandafirul care se împreunează deasupra mormintelor lor.
Pe lângă sentimentele pure și mult mai puternice de iubire specifice acelor vremuri, filmul a adus în plus scenele care scot în evidență pregătirea fizică a cavalerilor, modul lor de viață, strategiile de luptă, și mai presus de orice, onoarea pentru superiori, care nu poate fi încălcată. Evident că drama apare atunci când două dintre cele mai importante atribuții ale cavalerilor devin imposibil de împlinit simultan: iubirea fără cusur și respectul fără de greșeală.
Cu toate acestea, studenții au găsit destul de repede atât asemănările, cât și deosebirile dintre cele două creații. Exercițiul a fost de bun augur pentru ambele specializări: analiză contrastivă pentru cei de la Litere și critică actoricească evident, pentru studenții de la Actorie. Drept urmare, la finalul vizionării studenții și-au dat cu părerea despre film, în special despre scenele adaptate de regizor, concluzionând în felul următor: tot cartea și tot cititul ajută la formarea unei opinii pertinente despre modul de viață și stilul preferat de literatura Evului Mediu, ca să nu mai vorbim despre dezvoltarea imaginației și exploatarea sensibilității. Cu toate acestea, filmul poate fixa mai bine anumite informații, oferă imagini clare și bine definite ale acțiunii.
Una peste alta, studenții Departamentului de Limbă, Literatură, Istorie și Arte s-au bucurat de participarea la acest eveniment, au îmbinat utilul cu plăcutul, arătându-se încântați de astfel de activități. De altfel, este o motivare în plus pentru a citi mai mult și pentru a afla informații noi într-un cadru poate mai puțin formal decât în clasica sală de curs. Pentru unii dintre studenți a fost primul atelier de acest tip la care au participat, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza pandemiei care ne-a ținut departe unii de alții vreme de doi ani. Vestea bună este că vor mai avea ocazia în perioada următoare, atelierul Cartea și Filmul va continua cu titluri de mare interes care să provoace, să stârnească interesul și să adune participanți în număr cât mai mare la un eveniment cultural foarte drag în egală măsură studenților și profesorilor.
Articol realizat de Delia Mușetescu, studentă la Facultatea de Litere, Română-Franceză