Departamentul Limbă, Literatură, Istorie și Arte, prin Centrul de cercetare a imaginarului. IMAGINES, a reluat seria de ateliere “Cartea și filmul”, destinate pasionaților de arta cinematografică și de lectură. Comedia de moravuri Ce înseamnă să fii Onest a lui Oscar Wilde și ecranizarea omonimă, în regia lui Oliver Parker au fost (re)descoperite și revalorizate de participanții la întâlnirea din luna februarie.
Organizatorii atelierului au propus spre (re)lectură cea mai cunoscută piesă de teatru a dandy-ului rebel Oscar Wilde, Ce înseamnă să fii onest, o comedie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, inteligentă, plăcută, plină de maniere. Expresie a spiritului critic al autorului – ironic la adresa societății victoriene din epoca postindustrială, sarcastic în descrierea falselor pretenții aristocratice, neiertător în ironizarea convențiilor sociale – textul se remarcă prin densitatea dialogului și prin finețea comicului, bine perceput în text, dar dificil de redat în film. Este un demers în care regizorul reușește totuși, prin anumite schimbări în redarea și multiplicarea spațiilor teatrale sau prin introducerea unor elemente noi, inexistente în textul lui Wilde.
Această comedie canonică, în care strategiile și resursele comicului sunt magistral reprezentate – quiproquo-ul, schimbările de identitate, loviturile de teatru, regăsirile, recunoașterile și, în sfârșit, reconcilierile care asigură sfârșitul fericit – își găsește interpreții ideali în actori ca Rupert Everet și Colin Firth, a căror finețe în jocul actoricesc asigură păstrarea savorii tipic englezești a textului.
La atelierul desfășurat pe 25 februarie au participat numeroși studenți filologi de la secțiile Engleză-Spaniolă, Engleză-Franceză și Română-Franceză, precum și cadre didactice din department, de la colectivele de filologie și de artele spectacolului.
Întâlnirile noastre lunare vor continua, în luna martie, cu Tristan și Isolda una dintre cele mai vechi și mai cunoscute povești de dragoste din literatura europeană.