Odată început acest al doilea semestru, Departamentul Limbă, Literatură, Istorie și Arte, prin Centrul de cercetări asupra imaginarului IMAGINES, redeschide seria de ateliere lunare Cartea și Filmul.
Marți, 25 februarie 2020, ora 10.00, în sala B 121, studenții și cadrele didactice ale departamentului sunt așteptate să (re)descopere legătura indestructibilă dintre literatură și arta cinematografică, ambele privite ca forme ale frumosului și ca sursă de a inspira participanții să se apropie de caracterele umane înalte.
Moderatorii acestui eveniment cultural, conf. univ. dr. habil. Diana Lefter și lect. univ. dr. Bogdan Cioabă, și organizatorii săi, lect. univ. dr. Cătălina Constantinescu și lect. univ. dr. Adriana Apostol, au ales, pentru această ediție, să valorifice opera lui Oscar Wilde, The Importance of Being Ernest (Ce înseamnă să fii onest).
Această comedie trivială, reprezentată scenic, pentru prima dată, la 14 februarie 1895, invită la conștientizarea importanței onestității în existența umană, într-o manieră comică, indiferent de perioada istorică și de contextul social la care ne referim. Personajele care îi dau viață pot fi extrapolate în societatea contemporană. În comportamentul și atitudinile lor se regăsesc oricare dintre cei care trăiesc dominați de minciună și de o identitate falsă.
Balansul dintre aparență și esență, dintre a fi și a părea este perfect surprins și de filmul omonim, regizat de Oliver Parker și oferit spre vizionare în 2002. Actori precum Colin Firth, Rupert Everett și Reese Whiterspoon vor introduce publicul în atmosfera operei lui Oscar Wilde, făcându-l să reflecteze asupra diferitelor tipologii umane.