Aniversare: 20 de ani de învățământ superior horticol la Universitatea din Pitești

Specializarea Horticultură a Departamentului Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității Pitești a sărbătorit, marți, 4 iunie 2019, printr-un eveniment festiv, împlinirea a 20 de ani de la înființare. În fața unei săli pline de profesori, studenți și absolvenți a fost prezentat un scurt istoric al Specializării Horticultură, au fost omagiați fondatorii acesteia și a fost trecută în revistă activitatea desfășurată progresiv în cei 20 de ani.

Au ținut discursuri Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru CHIRLEȘAN, Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr.Mihaela DIACONU, Directorul General al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești – Argeș, Dorin Ioan SUMEDREA, Directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură – SCDA Albota Argeș, dr.ing.Florian TRAȘCĂ. Au fost prezenți, totodată, conf.univ.dr.ing. Constantin Ceaușu, unul din fondatorii specializării, soția prof.univ.dr.ing.Alexandru Teodorescu (†) – un alt fondator al specializării, prof.univ.dr.Ioan Nămoloșanu, de la Catedra de Horticultură a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și prof. dr. Mihail IANCU membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”.

Pe lângă alocuțiunile rostite de conducerea Universității din Pitești și de invitații speciali la eveniment, au fost oferite diplome tuturor celor care au sprijinit înființarea și dezvoltarea specializării Horticultură din cadrul Universității din Pitești. Pentru participarea de excepție a studenților și cadrelor didactice la evenimentul de marcă Simfonia Lalelelor, lect.univ.dr.Florina Uleanu și lect.univ.dr.Mihaela Oprea au primit din partea Primăriei Municipiului Pitești o Diplomă de Excelență.

La final, lect.univ.dr.Uleanu Florina a înmânat Diplomele de absolvire tuturor studenților din anul al IV-lea, viitori ingineri horticoli, urându-le succes în carieră. Moderatorul evenimentului a fost Directorul Departamentului de Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate (DIMSIA), conf.univ.dr.Daniela Giosanu.

Specializarea Horticultură din cadrul Universității din Pitești a fost înființată în urmă cu 20 de ani (1999) prin eforturile și dedicația prof.univ.dr.ing.Alexandru Teodorescu (†), conf.univ.dr.ing.Constantin Ceaușu, prof.univ.dr.Anghel Richițeanu, conf.univ.dr.Alexiu Valeriu. De-a lungul celor 20 de ani de existență, Specializarea Horticultură și-a câștigat prestigiul prin calitatea actului academic și pregătirea temeinică a absolvenților – mulți dintre ei acum  cadre didactice sau cercetători în domeniu. Astăzi, Specializarea Horticultură are stabilite acorduri de colaborare cu peste 16 universități din străinătate (Portugalia, Turcia, Letonia, Lituania, Spania, Bulgaria, Grecia, Cehia, Ungaria), organizează anual  Simpozionul Internațional ”Tendințe Actuale în Științele Naturii”, a realizat peste 20 de proiecte în cadrul celor două centre de cercetare (Centrul de Cercetări pentru Protecția Naturii și Centrul de Cercetări pentru Biotehnologii în Horticultură și Protecția Mediului/ BioHort), participă la târguri și expoziții de profil și la activități extracurriculare de 1 Martie și de Crăciun. Studenții și profesorii se înscriu frecvent la stagiile de formare și practică Erasmus (Italia, Olanda, Portugalia, Ungaria, Spania, Letonia, Turcia), iar peste 10 absolvenți au obținut titlul de Doctor în Horticultură.

HORTICULTURĂ = Hărnicie, Onoare, Răbdare, Tinerețe, Inovație, Cultură, Unicitate, Luptă, Tenacitate, Unitate, Reușită, Armonie.

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Ediția a VIII-a a Workshop-ului Fabrica virtuală – o interfață între universitate și industrie cu tema Tendințe în educație – învățământul dual în rută completă s-a derulat pe parcursul a…
Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității din Pitești a organizat vineri, 26 mai 2023, a XV-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale “EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP”…

Ultimele postări

Ediția a VIII-a a Workshop-ului Fabrica virtuală – o interfață între universitate și industrie cu tema Tendințe în educație – învățământul dual în rută completă s-a derulat pe parcursul a…
Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității din Pitești a organizat vineri, 26 mai 2023, a XV-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale “EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP”…