9 Mai – zi cu întreită semnificație pentru România

Astăzi, 9 mai, Universitatea din Pitești a sărbătorit trei mari evenimente importante pentru istoria românilor: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. Deși fiecare în parte se îndreaptă către perioade diferite ale istoriei și către fapte diverse, toate au ceva în comun: libertatea fizică și spirituală a omului.

Ziua a început cu parada detașamentului militar și a grupului studenților UPIT, pe traseul Piața Primăriei – Piața Vasile Milea – Rectorat. În fața Bisericii Sfântul Gheorghe a fost oficiată o Slujbă Tedeum, iar studenții au depus flori în memoria eroilor neamului.

Evenimentul a continuat în Sala de festivități a Universității unde au fost evocate momente din istoria României și a Europei. În deschidere, după cuvântul de bun venit al Președintei Senatului-Mihaela DIACONU, Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, a subliniat importanța învățământului superior pentru societatea românească și misiunea pe care o are în spațiul european. “Vă aflați astăzi într-un spațiu universitar care a fost european încă de la început. Pe lângă faptul că anul acesta celebrăm 60 de ani de existență, dacă este să ne lăudăm cu ceva, Universitatea din Pitești este prima din România care înființează un departament de integrare europeană, în 2002, când România încă își negocia statutul de stat membru. Noi am înțeles încă de atunci care ne este menirea, care ne este drumul. După aceea a urmat o sumă întreagă de aventuri în spațiul european, acorduri cu multe universități occidentale. Am fost prima universitate care a desfășurat un proiect de integrare educațională a adulților în mediul academic, prima universitate românească care s-a implicat în programul Comenius. Ne-am înțeles rolul și am făcut ceea ce trebuie în peisajul academic românesc”.

În discursul său, Conf.univ.dr. Constantin-Augustus BĂRBULESCU, Decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, preia cuvintele rostite de Grigore GAFENCU în 1948, pe care le consideră de o crudă actualitate: ,,Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat și împărțit, ideea europeană este indivizibilă. Europa nu poate renaște în Vest dacă ea moare la Est. Vechiul Continent își poate redobândi vitalitatea, grandoarea și puterea numai dacă iși recâștigă vechile granițe”. În pledoaria sa pentru întoacerea la istorie, nu în istorie, universitarul argeșean opinează că ,,lumea europeană se confruntă astăzi cu dușmanul care a produs cele mai multe victime și a divizat acest continent  cel mai mult în istorie – războiul. Este războiul unei lumi dominate de angoase, frici, împietrită în ideologiile conflictuale ale primei jumătăți a secolului XX. Sunt foarte mulți care au transformat istoria, au schimbat-o, au rescris-o în așa fel încât să le servească intereselor lor meschine. Jocul de-a istoria este unul practicat mai ales de tirani, demagogi, ideologi ai unor gândiri extremiste. Consecințele unor astfel de ideologii s-au văzut în Primul Război Mondial, în Al Doilea Război Mondial și încă se mai văd.

Azi, Lumea Liberă, Europa sărbătorește Unitatea, Democrația și Libertatea”.

Prorectorul pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr. habil. Corina Amelia GEORGESCU, a subliniat importanța deschiderii instituționale către internaționalizare și colaborare cu universități din țările europene și nu numai. Totodată, a vorbit despre oportunitățile studenților de a participa la programul Erasmus+, despre importanța implicării tinerilor care ,,sunt, de altfel, inima cetății, a societății și suflul inovator”.

Alături de comunitatea academică au susținut alocuțiuni dedicate acestei zile importante invitații Universității: Prefectul Radu-Valeriu PERIANU, Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș – Adrian BUGHIU, Primarul Municipiului Pitești – Cristian GENTEA, Inspectorul Școlar General, ISJ Argeș – Dumitru TUDOSOIU, Conf.univ.dr. Gh. GÂRBEA – reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Ion Narcis MIRCESCU-senator (USR) și deputații Simona BUCURA-OPRESCU (PSD), Daniel CONSTANTIN (PNL), Liviu Ionuț MOȘTEANU (USR), General (r) prof. dr. Mircia CHELARU (AUR), Adrian MIUȚESCU (Forța Dreptei), reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne.

La mulți ani România!

La mulți ani Europa!

La mulți ani Universitatea din Pitești!

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…