Copie a Copie a 70 de ani de la Fenomenul Piteşti

Mâine, va avea loc la Centrul Multifunc­ţio­nal al Filarmonicii Piteşti, proiecţia filmu­lui „ Între chin şi amin“, la care sunt invitaţi studenţi de la Universitatea de Stat Piteşti şi de la Universitatea Constantin Brâncoveanu. Manifestarea este prilejuită de Ziua Internaţio­nală a Studentului, care va fi sărbătorită pe 17 noiembrie! De asemenea va avea loc un spec­tacol chiar în incinta fostei închisori comuniste Piteşti.    

În decembrie 2019 se împlinesc 70 de ani de la declanşarea „Fenomenului Piteşti”, un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului, prin metode ce au depăşit în oroare reeducarea maoistă din închisorile de la Pekin, nefiind întâlnite nici măcar în Gulagurile sovietice.
Această „operaşiune” a început în 1949, la închisoarea de la Piteşti. Experimentul a încetat în anul 1952, în urma sa rezultând aproximativ 5.000 de victime, majoritatea dintre ei fiind studenşi de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar şi membri ai fostelor partide politice.
În pragul Zilei Internaşionale a Studentului, Primăria Municipiului Piteşti, prin Centrul Cultural Piteşti şi Filarmonica Piteşti, alături de Memorialul „Închisoarea Piteşti”, oferă studenşilor piteşteni prilejul de a înşelege, prin intermediul artei cinematografice şi al artei teatrale contemporane, acest moment unic al istoriei şării noastre, dar şi al întregii umanităşi, care face parte, cu toată durerea şi sacrificiul care l-au marcat, din trecutul oraşului nostru.
Astfel, în ziua de joi, 14 noiembrie 2019, între orele 11:30 şi 14:00, studenşii de la cele două universităşi piteştene, Universitatea Piteşti şi Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, sunt invitaşi la Centrul Multifuncşional al Filarmonicii Piteşti, unde vor putea urmări filmul românesc regizat de Toma Enache şi inspirat de Experimentul Piteşti, „Între chin şi amin” – proiecşie gratuită cu circuit închis.  Maestrul Constantin Cotimanis, unul dintre numele mari regăsite în distribuşia filmului, va oferi spectatorilor prezenşi, în deschidere, un scurt moment artistic dedicat evenimentului, prin recitarea unor versuri din poezia temnişelor comuniste.
Programul zilei dedicate studenşilor piteşteni continuă cu o a doua performanşă artistică ce are la bază mărturiile foştilor deşinuşi care au reuşit să supravieşuiască Experimentului: spectacolul dramatic „PE EI!” – un proiect „Texte bune în locuri nebune”, regizat de Ionuş Caras şi susşinut de o echipă de actori clujeni, care se va desfăşura chiar în incinta fostei închisori Piteşti, începând cu ora 18:00. Municipalitatea, în parteneriat cu Memorialul Închisoarea Piteşti, oferă gratuit studenşilor acest spectacol, urmat de vizitarea muzeului memorial.
Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Piteşti, activ între 1941-1977.  Deschis publicului larg în 2014, situl găzduieşte expozişii, evenimente culturale şi programe educaşionale pe teme legate de detenşia politică anticomunistă, în acest loc desfăşurându-se, între 1949 şi 1951, Fenomenul Piteşti – o formă de tortură fizică şi psihologică aplicată studenşilor anticomunişti, numită de Aleksandr Soljenişîn, laureat al premiului Nobel şi supravieşuitor al gulagului rusesc, “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
 

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…