60 de ani de informatică românească. Prelegere la Universitatea din Pitești

Studenții și profesorii de la Departamentul de Matematică și Informatică din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității Pitești, și elevi și profesori de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești au participat, marți, 7 mai 2019, la o prelegere extrem de interesantă despre cei 60 de ani de informatică românească, susținută de Prof. dr. Stelian NICULESCU și Conf. dr. Marin VLADA. 

Prelegerea – parte a proiectului ROINFO – 2018/2020 “Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact” – a început cu un omagiu adus academicianului Grigore C.Moisil, părintele Informaticii românești. Au fost prezentate secvențe audio-video din care participanții au aflat detalii referitoare la cariera și personalitatea profesorului Grigore C.Moisil. 

Întâlnirea a fost foarte apreciată de toți cei din audiență, atât pentru varietatea de informații cât și pentru atmosfera destinsă în care au avut loc discuțiile. Evenimentul a fost organizat de Departamentul Matematică-Informatică al Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității Pitești. 

x x x 

Conf.univ.dr.Marin Vlada, cadru didactic la Universitatea din București, are activități și rezultate în domeniile E-learning, Inteligență artificială, Grafică pe calculator, Realitate Virtuală, Tehnologii web. Are biografie inclusă în „2000 Oustanding intellectuals of the 21st century”, first ed, Cambridge și în „Enciclopedia Personalităților din România”. Din 2016 este membru asociat CRIFTS (Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii), Academia Română. În 2003 a fondat proiectul de e-learning CNIV (Conferința Națională de Învățământ Virtual) – Noi tehnologii în educație-cercetare, iar în 2006 proiectul internațional de e-learning ICVL (International Conference on Virtual Learning) – New Technologies in Education and Research. Aceste proiecte de educație și cercetare se desfășoară și în prezent, și au fost premiate la nivel național. Este coordonator al proiectului ROINFO – 2018/2020 “Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact”, care abordează, printre altele, contextul internațional la apariția și evoluția calculatoarelor, contextul național privind fondarea informaticii românești, dezvoltarea industriei de calculatoare în România, Grigore C.Moisil – promotorul informaticii în România, pionierii informaticii românești, dezvoltarea și impactul informaticii în România, istoria informatizării în mediul preuniversitar românesc 1985-2018. 

Prof.univ.dr.Stelian Niculescu, student al acad. Grigore C. Moisil la secția de “Mașini de calcul” – Universitatea din București, este unul din primii informaticieni români. La absolvirea facultății a fost unul dintre primii patru cercetători matematicieni angajați la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), înființat de Gr. C. Moisil în februarie 1962. Autor al unei varietăți de cărți de specialitate, Doctor în științe matematice la Facultatea de Matematică-Mecanică Universitatea din București, profesorul Stelian Niculescu a obținut PREMIUL DE EXCELENȚĂ IDG România (1998), pentru rezultatele obținute cu echipele românești la Olimpiadele interne/internaționale de Informatică și pentru întreaga activitate de instruire a multor generații de informaticieni și utilizatori de informatică. Este inclus în “DICȚIONARUL SPECIALIȘTILOR” (“WHO’S WHO”) în știința și tehnica românească, Editura Tehnică, vol. I, 1996, pagina 254.

 

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…