La 31 ianuarie 2023, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a lansat 10 proiecte Erasmus+ pentru a testa noi forme de cooperare transnațională între instituțiile de învățământ superior, o etapă importantă în direcția realizării Spațiului European al Educației.
Șase dintre proiectele selectate vor examina, testa și facilita realizarea unui label pentru o diplomă europeană comună, un certificat complementar calificării obținute de studenți la absolvirea programelor comune derulate în contextul cooperării transnaționale între mai multe instituții de învățământ superior, pe baza unui set comun de criterii europene stabilite prin colaborare.
Celelalte patru proiecte vor permite alianțelor de instituții de învățământ superior, precum „universitățile europene”, să testeze noi forme de cooperare, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianțe. Scopul acestui statut juridic este de a acorda alianțelor universitare, pe bază de voluntariat, libertatea de a acționa împreună, de a lua decizii strategice comune, de a experimenta recrutarea în comun, de a concepe programe de învățământ comune sau de a pune în comun resurse și capacități umane, tehnice, de date, de educație, de cercetare și de inovare.
Fiecare proiect-pilot selectat poate primi un buget de până la 200 000 EUR din programul Erasmus+ pentru o durată de un an, care se preconizează că va debuta în primăvara anului 2023. În cooperare cu autoritățile relevante la nivel național, regional și/sau instituțional, proiectele vor putea conduce la elaborarea de propuneri în direcția unui posibil label pentru o diplomă europeană comună și a unui statut juridic pentru alianțe, în acord cu sectorul învățământului superior și cu statele membre.
Se arată că nicio etapă care se dezvolta în viitor nu va înlocui sistemele naționale, urmărind doar să ofere soluții complementare, pe bază de voluntariat, pentru a facilita o cooperare transnațională mai aprofundată, cu respectarea deplină a principiului subsidiarității și a autonomiei instituționale.
Sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_23_422

Articol preluat din THE NEWS LETTER, Numărul (2) 50 – Februarie 2023, CENTRUL NAȚIONAL DE RECUNOAȘTERE ȘI ECHIVALARE A DIPLOMELOR